Discoveries and Inventions Mcqs Everyday Science Mcqs Importatnt For NTS,OTS,PTS,CTS,BTS Tests

Posted by

DISCOVERIES AND INVENTIONS

Match List with List Il and select the correct heswer using the codes given below the lists:
 list 1                               List 2
(Scientists).                  (Field)
(a) Alfred Wallace 1. Cell structure
(b) Linus Pauling 2. Dicovery of
penicillin
(c) Alexander         3. Theory of Fleming evolution
(d) Dr. Ian Wilmut   4. Vit C therapy
Codes
       (a) (b) (c) (d)
A      3   4    2.   1
B.     4   3    1.   2
C.     3.  4.   1.   1
2.Name the embryologist who created ‘Dolly’, the first clone of a sheep
(a) Curtis Youngs
(b) Ian Wilmnt
(c) Martine Nijs
(d) Rondall Prather
3. Streptomycin was discovered by
(a) Alexander Fleming
(b) S. A. Waksman
(c) J. Salk
(d) Louis Pasteur
4.Who among the following received Nobel Prize for Unravelling the helical structure of proteins?
(a) Linus Pauling
(b) Maurice Wilkins
(c) Sanger
(d) Watson and Crick
5.Who invented the Polio vaccine (Oral)?
(a) Jonas Salk
(b) Burk Holder
(c) Robert Koch
(d) Albert Sabin

6. J.H. Van’t Hoff was the first Nobel laureate in Chemistry. Which one of the following is not his contribution?
(a) Laws of Chemical Kinetics
(b) Laws of Osmotic Pressure
(c) Theory of Electrolytic Dissociation
(d) Chemical Stereochemistry
7. Which one of the following scientists made Nylon?
(a) Walter Hunt
(b) W. H. Carothers
(C) C.F. Kettkekring
(d) W. L. Judson
8. Which of the following was invented in 1895 by King Camp Gillette?
(a) Knife
(b) Pliers
(c) Safety razor
(d) Scissor
9. Teflon used for coating non-stick Kitchenware is the product of chance discovery by the scientist
(a)  Roy J. Pulunkett
(b) Johannes George Bednorz
(c) Karl Alexander Muller
(d) William Henry Perkin

10. First chemical analysis of protoplasm was made
(a) Punnet and Bateson
(b) Scheiden
(c) Fleming
(d) Me.de
11. James watt invented
12. The theory of mutations was given by
(a) Darwin and Lamarck
(b) Hugo de vires
(c) Hald ane
(d) Flening
13. Whoinvinted motor cycle?
(a)Daimler of Cannstatt
(b) Percy L. Spencer
(c) Sir George Cayley
(d) E H. Armstrong
14. Who invented the Cellophane?
(a) Le de Forest
(b) Alan M. Turning
(c) F. Lanchestre
(d) J, Bradenberger
15. Who discovered the neutron?
(a) John Bardeen
(b) William Brag
(c) Henry Cavendish
(d) James Chadwick
16. Electron was discovered by
(a) Ernest Rutherford
(b) Max Planck
(c) Joseph Thomson
(d) Albert Einstein
17. What did Madam Curie discover?
(a) Radioactivity
(b) Wireless
(c) Aeroplane
(d) Radium
18. The wonder drug Pencillin was discovered by
(a) Louis Pasteur
(b) Alexander Fleming
(c) Edward Jenner
(d) Jonas Salk
19.Match List with List Il and select the correct answer using the codes given below the Lists:
List 11
(Scientist to whom
it was awarded)
List 1
(Work for which
Nobel Prize was
awarded)
A. Discovery of X-rays
B/Development of
Wireless Telegraphy
C. Discovery of Neutron
D. Discovery of Positron
1. Chadwick
2. Anderson
3. Roentgen
4. Marconi
A B C D
(a) 2 4 1 3
(b) 3 4 1 2
(0) 3 4 2 1 2
(d) 4 3 1 2

20.Match the following
Invention Inventor
(a) Television (1) James Watt
(b) Transformer (2) JL Baird
(c) Steam Engine (3) Goddard
(d) Rocket Engine(4) William Stanley
Code
ABCD ABCD
(a) 13 24 (b) 2413
(c) 1423
(d) 2314
21. Who discovered antiseptic surgery?
(a) Joseph Lister
(b) Ronald Ross
(c) Alexander Fleming
(d) William Harvey
22. Who invented the hydrogen bomb?
(a) J. Robert Oppenheimer
(b) Albert Einstein
(c) Samuel Cohen
(d) Edward Teller
23. Which one of the following pairs is correctly matched?
(a) Uranium fission : Rutherford
(b) Liquefaction of air: Linde
(c) Telegraphy : Graham Bell
(d) Laws of planetary • Galileo
24. Who invented optical fibre?
(a) Samuel Cohen
(b) Narinder Kapany
(c) Percy L. Spencer
(d) T. H. Maimah
25. Who invented the Microprocessor?
(a) Robert Noyce and Gordon Moore
(b) Georges Claude
(c) Gregory Pincus
(d) Michael de Bakey

26. Who invented Radar?
(a) J.H. Van Tassel
(b) Wilhelm K. Roentgen
(c) P.T. Farnsworth
(d) AH. Taylor and Leo C. Young
27. Who invented the Lift and when?
(a) Michael Faraday – 1831
(b) E.G. Otis – 1852
(c) Thomas Alva Edison – 1879
(d) John Logie Barid – 1926
28. Who was the inventor of jet engine?
(a) James Watt
(b) Charles Parsons
(c) Orville and Wilbur Wright
(d) Frank Whittle
29.Who, amongst the following, was the first to observe ultra violet rays and when?
(a) William Harschel – 1800
(b) Johann Wilhelm Ritter – 1801
(c) Rutherford – 1911
(d) Auguste Comte – 1844
30. Who, amongst the following, discovered that the atorns of some naturally occurring elements were not exactly alike and when?
(a) FW. Aston – 1919
(b) Neils Bohr – 1913
(c) Albert Einstein – 1911
(d) Dalton – 1909

31. Who discovered the law of attraction and repulsion between electric charges?!
(a) Coulomb
(b) Graham Bell
(c) Marconi
(d) Reumer
32. Who amongst the following started in 1850, a scientific approach to determine the role of mineral elements in the healthy growth and development of plants?
(a) Arnon and Knop
(b) Sachs and knop
(c) Sachs and Stout
(d) Arnon and Stout
33.Historically, who amongst the following, recognised in 1727 A.D. that sunlight and air are important for the growth of plants?
(a) Joseph Priestly
(b) Jan Ingenhousz
(c) Stephen Hales
(d) Lavoiser
34.Who discovered the blood groups of man?
(a) Edward Jenner
(b) Larven
(c) Kari Landsteiner
(d) William Harvey
35. The theory of inheritance of acquired
characters was propounded by
(a) Charles Darwin
(b) Gregor Mendi
(c) J.B. Lamarck
(d) Weismann

36. Which of the following pairs is not correct?
(a) Barometer – Torricelli
(b) Telescope – Galileo
(c) Aeroplane – Wright Brothers
(d) Helicopter – Breguet
(e) Bicycle – Edison
37. Radioactivity was discovered by
(a) Henry Bequerel
(b) Marie Curie
(c) Newton
(d) Einstein
38. Mercury thermometer was invented by
(a) Galileo
(b) Fahrenheit
(c) Newton
(d) Priestly
39. John Walker invented
(a)Safety match
(b) Safety razor
(c) Safety pin
(d) Safety valve
40. Gun powder was invented by
(a) Roger Bacon
(b) Alfred Nobel
(c) Albert Einstein
(d) Alexander Fleming

41.Who discovered the satellites of Jupiter?
(a) Galileo
(b) Kepler
(c) Newton
(d) Tayco Brake
42.Which of the following pairs of explorers and discoveries is incorrectly matched?
(a) Christopher Columbus North America
(b) James Cook – Austria and Newzealand
(c) Marco Polo India
(d) Robert Peary – Green Land
43.Which of the following pairs of discovery and discoverer is not correct?
(a) Television – Baird
(b) Transistor –Shockley
(c) Typewriter – Sholes
(d) Telephone – Morse
44. Neutron was discovered by
(a) Otto Hahn
(b) Enrico Fermi
(c) Lise Meitner
(d) James Chadwick
45.Who was the first to measure earth’s radius?
(a) Galileo
(b) Copernicus
(c) Ptolemy
(d)Eratosthenes

46. Which of the following scales was devised by Celsius?
(a) Absolute
(b) Centigrade
(c) Fahren heit
(d) Romer
(e) None of these
47 Oxygen was discovered by
(a) Rutherford
(b) William Ramsay
(c) Joseph Priestley
(d) Neil Bohr
48 The scientist credited with the discovery of noble gases is
(a) Cavendish
(b) Madame
(c) Rutherford
(d) McDonald
49.Whosis of gene in the laboratory was done for the first time by
(a) Hargobind Khorana
(b) Gregor Mendel
(c) Watson and Crick
(d) Paul Berg
50.Whoopounded the theory that the Earth revolves round the Sun
(a) Galileo
(b) Newton
(c) Copernicus
(d) Kepler

51. Who among the following scientists is responsible for binomial nomenclature?
(a) Charles Darwin
(b) Carl von Linnaeus
(c) Theopharstus, P
(d) Hooker, J.D.
52.Which of the following pairs is incorrect?
(a) Roentgen: X-rays
(b) Newton Law of Gravitation
(c) Faraday Diffusion of Gases
(d) Pasteur Bacteriology
53. Who among the following does not have chemical element named after him?
(a) Albert Einstein
(b) Enrico Fermi
(c) Isaac Newton
(d) Mendeleef
54. Who invented the laser?
(a) Sir Frank Whittle
(b) Fred Morrisson
(c) Charles H. Townes
(d) Symour Cray
55 Which of the following pairs of discovery and discoverer is not correct?
(a) Television – Baird
(b) Transistor – Shockley
(c) Typewriter – Sholes
(d) Telephone – Morse
56. Match the following:
A Father of Botany 1. Carolus Linnaeus
Father of Zoology 2. Theophrastus
C Father of Taxonomy 3. Gregor Mendel
D. Father of Genetics 4. Aristotle
ABCD ABCD
(a) 1 3 4 2 (6) 2 4 13
(c) 3 2 1 4 (d) 4 3 2 1
57. Cell theory was propounded by:
(a) R. Virchow
(b) Robert Hooke
(c) Schleiden and Schwann
(d) William Harvey
58. Cholera bacillus was discovered by:
(a) Louis Pasteur
(b) Ronald Ross
(c) Robert Koch
(d) Joseph Lister
59. Which of the following are the discoveries of Einstein?
(a) Radioactivity and photoelectric effect
(b) Radioactivity and theory of relativity
(c) Theory of relativity and photoelectric effect
(d) X-rays and photoelectnc effect
60. Insulin was discovered by
(a) Alexander Flemming
(b) Edmond Fischer
(c) Dr FG Banting
(d) Joseph E. Murray

61. One of the most important theories of general biology was proposed independently by two scientists in the 19th century The scientists were
(a) Watson and Crick
(b) Mendel and Lamarck
(c) Wallace and Darwin
(d) Beadle and Tatum
62. Which of combination the following is the correct of the inventors and the ileontions?
(a) Galileo Galilei – Transistors
(b) Elisha Thomson – Windmill
(c) J.L. Barid – Television
(d) Sir Frank Whittle – Laser
63. Match the following:
Organelle Discoverer
A Nucleus 1. Robert Hooke
B. Idiosome 2. Robert Brown
C. Chromosome 3 Golgi
D. Cell   4. Waldeyer
ABCD ABCD
(a) 1 2 3 4 (b) 23 4 1
(c) 3 2 1 4 (a) 437
64. The scientist who explained about blood circulation for the first time:
(a) Antonyvan Leewen Hock
(b) William Harvey
(c) Gregor Mendel
(d) Ronald Ross
65. Who, amongst the following. was the first to observe ultra violet rays and when?
(a) William Harschel – 1800
(b) Johann Wilhelm Ritter – 1801
(c) Rutherford – 1911
(d) Auguste Comte – 1844
66. Which one of the following pairs is correctly matched?
(a) Madam Curie – X-ray
(b) Albert Einstein – Photoelectric effect
(c) Linus Pauling – Electron
(d) C. V. Raman – Stock effect
67.Who discovered the law of attraction and repulsion between electric charges?
(a) Coulomb
(b) Graham Bell
(c) Marconi
(d) Reurner
68.Who was the first to take important active step in the development of periodic table?
(a) Cavendish
(b) Mendeleev
(c) Dalton
(d) Bohr
69. Who among the following contributed to deciphering the genetic code?
(a) J. D. Watson and Francis Crick
(b) Linus Pauhng
(c) Marshell Nirenberg. Severo Ochoa and Hargobind Khorana
(d) Barbara McClintock
70.An effective vaccine against polio was first developed by
(a) Alexander Fleming
(b) Stanley Lemon
(c) Dennis Carlo
(d) Jonas Salk

71.Who discovered the smallpox vaccine?!
(a) Joseph Lister
(b) Alexender Fleming
(c) Louis Pasteur
(d) Edward Jenner
72.Who invented the internal combustion engine?
(a) Franco Modigliani
(b) Rudolf Diesel
(c) Carl Benz 
(d) Jacques Besson
73. For which invention is Alessandro Volta famous?
(a) Light bulb
(b) Telephone
(c) Battery
(d) Camera
74.Who is considered the founder of modern chemistry except Jabir bin Hayan?
(a) Antoine-Laurent Lavoisier
(b) Henry Cavendish
(c) Germain Henri Hess
(d) Sadi Carnot
75. Who discovered X rays?
(a) Wilhelm Conrad Rontgen
(b) Max von Laue
(c) Max Planck
(d) Marie Curie
76. Who was the first person to televise pictures of moving objects?
(a) John Logie Baird
(b) George Carey
(c) C.F. Jenkins
(d) Paul Nipkow
77. Who formulated the electromagnetic theory?
(a) Hans Geiger
(b) Michael Faraday
(c) James Clerk Maxwell
(d) Heinrich Hertz
78. Who invented the cotton gin?
(a) Eli Whitney
(b) Samuel Crompton
(c) Edmund Cartwright
(d) Richard Arkwright
79. Who was the founder of antiseptic medicine?
(a) Louis Pasteur
(b) Joseph Lister
(c) John Hunter
(d) Edward Jenner
80. Who proposed the “Big bang theory?
(a) Tycho Brahe
(b) Edwin Hubble
(c) Isaac Asimov
(d) Georges Lemaitre

81.Which is the most abundant gas in the Earth’s atmosphere?
(a) Nitrogen
(b) Oxygen
(c) Carbon dioxide
(d) Methane
82. Which one of the following is an alloy (mixture) and not a metal?
(a) Steel
(b) Iron
(c) Magnesium
(d) Potassium
83. Electron was first identified by:
(a) J.J. Thomson
(b) Daniel Rutherford
(c) J. Kepler
(d) James Chadwick
84. Who built the first fully practical airplane?
(a) Henry Ford
(b) Wilbur and Qrville Wright
(c) Albert Einstein
(d) Thomas Edison
85.Who built the first steam railway locomotive?
(a) Richard Trevithick
(b) James Watt
(c) Thomas Newcomen
(d) Robert Fulton
86.Which American inventor held a world record of 1,093 patents, and is considered the most famous inventor in American history?
(a) Thomas Alva Edison
(b) Joseph Lister
(c) Louis Pasteur
(d) William Bragg
87.The telephone was invented by
(a) John Logie Baird
(b) Alexander Graham Bell
(c) Thomas Alva Edison
(d) James Watt
88. Who invented dynamite?
(a) Graham Bell
(b) Thomas Alva Edison
(c) Alfred Nobel
(d) Marie Curie
89. Where was gunpowder first invented?
(a China
(b) Japan
(c) India
(d) Russia
90.A common atmosphere gaseous pollutant has been found to be very useful when produced in body cells. The finding which could help treat heart diseases and has already led to the development of the wonder drug Viagra won the scientists working on it the Nobel Prize in Medicine in 1998. What is the gas?
(a) Carbon monoxide
(b) Nitrous oxide
(c) Nitric oxide
(d) Sulphur dioxide

91. In 1901, which piece of communication equipment invented by Gugliemo Marconi?
(a) Radio
(b) Television
(c) Telephone
92.In 1901, which household item was invented by Hurbert Cecil Booth?
(a) Washing Machine
(b) Refrigerator
(b) Vacuum Cleaner
(d) Microwave oven
93. Which wonder material was invented by Baekeland in 1907?
(a) Nylon
(b) Bakelite
(c) Cellophane
(d) Rayon
94.Maria Montessori developed a system in 1907 which later on became a global standard What?
(a) montessori system of pre-schooling
(b) Blood-plasma storage system
(c) Dala and text transfer system across
computer networks
(d) Colour TV transmission system
95.Which piece of equipment found in cars and other commercial vehicles was originally designed by Marry Anderson in 1902?
(a) Windscreen wipers
(b) Power steering
(c) Power window
(d) Air bag
96. Who has been credited with the invention of television in 1926?
(a) Philo Fainsnorth
(b) John Logi Baird
(c) Wilhelm Einthoven
(d) Edwin Armstrong
97.Which invention by Frank Whittle in 1937 revolutionised the air transport industry after World War II?
(a) Helicopter
(b) Jet Aviation Fuel
(c) Jet Engine
(d) Black Box
98. Laszlo and Georg Biro invented which piece of writing instrument in 1938?
(a) Ballpoint pen
(b) Fountain pen
(c) Graphite pencil
(d) Roller ballpen
99. The scientist who first discovered that the earth revolves round the sun was
(a) Newton
(b) Dalton
(c) Copernicus
(d) Einstein
100. Funk discovered
(a) Proteins
(b) Vitamins
(c) Enzymes
(d) Homones

101. Who among the following invented the sea engine?
(a) Marconi
(b) James Watt
(c) Thomas Savery
(d) Wright Brothers
102. Who invented typewriter?
(a) Shockley
(b) Pascal
(c) Sholes
(d) Waterman
103. Alfred Nobel is associated with the inver
(a) Cosmic rays
(b) Dynamite
(c) Dynamo
(d) Penicillin
104. The first attempt in printing was
England by
(a) James Arkwright
(b) James Watt
(c) William Caxton
(d) Issac Newton
105. Who was the surgeon who pioneered antiseptic surgery in 1865?
(a) Edward Jenner
(b) Joseph Lister
(c) Henry William
(d) John Sleeman
106. Who among the following is associated with the invention of computers?
(a) Edison
(b) Babbage
(c) MacMillan
(d) Rangabhashyam
107. Who discovered Uranus?
(a) Herschel
(b) Galileo
(c) Copernicus
(d) None of these
108. Mark the wrong combination
(a) James Watt: Steam Engine
(b) A.G. Bell: Telephone
(c) LL. Baird: Television
(d) J. Perkins: Penicillin
109. Choose the correct combination
(a) Typewriter: Remington
(b) Dynamite: Dunlop
(c) Evolution: Darwin
(d) Aeroplane: Harvey
110. Who invented the ball-point pen?
(a) Waterman
(b) Oscar
(c) Wilson
(d) Biro Brother

111. Blaise Pascal is associated with
(a) Calculating machine
(b) Computers
(c) Cinema
(d) None of these
112. Wright Brothers are regarded inventors of the
(a) Balloon
(b) Bicycle
(c) Aeroplane
(d) None of these
113. Which of the following pairs is incorrect?
(a) Roentgen: X-Ray
(b) Newton: Law of Gravitation
(c) Faraday: Diffusion of gases
(d) Pasteur: Bacteriology
114. The electron was first identified by
(a) J.J. Thompson
(b) J. Kepler
(c) D. Rutherford
(d) James Chadwick
115. Robert Koch worked on
(a) Tuberculosis
(b) Cholera
(c) Malaria
(d) Diabetes
116. Who among the following evolved the concept of relationship between mass and energy?
(a) Einstein
(b) Planck
(c) Dalton
(d) Rutherford
117. Who created the artificial ‘gene’?
(a) Hargobind Khorana
(b) J.J. Thompson
(c) Benjamin Franklin
(d) Meghnad Saha
118. Logarithm tables were invented by
(a) John Napier
(b) John Doe
(c) John Harrison
(d) John Douglas
119. Which of the following was discovered by Ronald Ross?
(a) Cholera germs
(b) Malaria parasite
(c) Jaundice germs
(d) None of these
120. Who defined the law of gravitation?
(a) Newton
(b) Archmides
(c) Galilio
(d) Faraday

121. Who discovered that plants have life?
(a) Robert Koch
(b) J.C. Bose
(c) Paul Berg
(d) George Snell
122. Who among the following invented the small pox vaccine?
(a) Robert Koch
(b) Edward Jenner
(c) Robert Hook
(d) Louis Pasture
123. Zero was invented by
(a) Al Khawarzmi
(b) ibn Rushd
(c) William Thomspson Kelvin
(d) None of these
124. Who invented the Doctor’s thermometer?
(a) Fahrenheit
(b) Edison
(c) Galileo
(d) None of these
125. The velocity of light was first measured by
(a) Einstein
(b) Newton
(c) Romer
(d) Galileo

126. Who proposed the chemical evolution of life?
(a) Darwin
(b) Lammarck
(c) Oparin
(d) Haeche!
ANSWERS

1. a 2.6 3.b 4. a 5. a 6. a 7. b 8.0 9. a 10. a 11. a 12.b 13. a 14. d 15. d 16. a 17. d 18b 19. b 20. d 21. a 22. 23. c 24b 25. a 26.0 27. b 28. d 29. b 30. a 31. a 32. 33. C 34. 35. C 36. C 37. a 41 a 42. C 43. d 44. d 45 d 45. b 48. a 49. a 50. c 51. b 52. c 54 C 56. b 57. C 59. C 60c 61.b 62.c 64. b 65. b 66. b 67. a 68.b 70. d 71. d 72. W 73. 74 a 76. a
77.C 78 a 81 a 82 a 84. b83. a 85. 40 39. a 47.0 69. C 79. b  86. a 87. b 91. a. 92.C 96. b. 97. 101. b 102 106. b 107. a 111. a 112 116. a 117. a 121. b 122 88. C 93. b
98. a 103. b 108. d 113.C118. a123. a89. a94. a99.C104.109. C114. a119. b124. a90095. a100. b105. b110. d115. a120. a125. C126. C

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *