General Geography (GK) Of the world Important for all tests

By | January 1, 2020


1. Which of the following rivers crosses the Equa-tor twice?
(a) Amazon
(b)Congo
(c) Nile
(d) Tigris
2.Which is the longest river of America
(a) Missouri
(b) Mississippi
(c) Red
(d) Colorado
3. Don is a river of
(a) Turkey
(b) Russia
(c) UK
(d) USA
4.What is the length of Khyber pass?
(a) 52 km
(b) 54 km
(c)56 km
(d) 58 km
5.Longest galcier of the world is lambert situated in Antarctica, what is its length?
(a) 320 miles
(b) 310 miles
(c) 300 miles
(d) 429 miles

6.Which of the following lake is most polluted lake in the world?
(a) Lake mead
(b) lake victoria
(c) Huron
(d) Lake Erie
7.Tugela water fall is present in
(a) Venezuela
(b) South Africa
(c) Canada
(d) USA
8.Gota canal is a the ship canal situated in
(a) Italy
(b) France
C Sweden
(d) USA
9. Kiel canal of Germany was opened in 1895 what is its length?
(a) 59.3 miles
(b) 60.3 miles
(c)61.3 miles
(d) 65.1 miles
10. Erie canal is situated in
(a) France
(b) Australia
(c) USA
(d) Canada
11.Houston and Delware canals are present in the country
(a) Australia
(b) France
(c) Italy
(d) USA
12.Grand canal is oldest man made canal for ship-ing purpose situated in
(a) Iraq
(b) China
(c) France
(d) India
13. Persian Gulf is located in?
(a) Indian ocean
(b) Arabian sea
(c) Red sea
(d) None of these
14. Sutherland waterfall is present in
(a) Newzealand
(b) Canada
(c) USA
(d) Australia
15. Hudson Bay is situated in
(a) Northem China
(b) Northern USA
(c) Northern Canada
(d) None of these

16.Which is the largest gulf of the world?
(a) Gulf of Mexico
(b) Gulf of Aden
(c) Gulf of Riga
(d) Gulf Sian
17. Which is the largest bay of the world?
(a) Hudson bay
(b) Baffin bay
(c) Bay of Biscay
(d) None of these
18. Yosemite is a famous waterfall of
(a) USA
(b) Canada
(c) Kenya
(d) France
19.Strait of Bosporous connects
(a) Black sea and red sea
(b) Black sea and baltic sea
(C) Black sea and sea of marmara
(d) None of these
20. It separates Italy form sicily
(a) Palk strait
(b) Sunda strait
(c) Messina
(d) Megellan
21.Strait of malacca separates
(a) Malaysia and Chia
(b) Malaysia and Indonesia
(c) Malaysia and Sri Lanka
(d) None of these
22. Which of the following straits separate India from Sir Lanka
(a) Davis
(b) Palk
(c) Sunda
(d) Johor
23. Which of the following straits separate Malay-sia from Singapore
(a) Dover
(B) Johor
(C) Sunda
(d) Palk
24. Budapest is the capital of Hungary situated on the bank of
(a) River spree
(b) River volga
(c) River danube
(d) River ob
25. Sea of Marmara and Aegean sea are con-nected by the strait
(a) Davis
(b) Mozambique
(c) Dardanelles
(d) Malacca
26. Cook strait separates South Newzealand from
(a) North Australia
(b) North Newzeland
(c) Papua
(d) None of these
27. Paris is the capital of France situated on the bank of
(a) Seine
(b) Po
(c) Thane
(d) Spree
28. English channel separates England from
(a) Italy
(b) France
(c) Germany
(d) Sicily
29. Agra is very famous city of India due to Taj Mahal, it is situated on bank of river
(a) Brabmputra
(b) Ganges
(c) Jumna
(d) None of these

30. Great victoria desert is present in
(a) Newzealand
(b) England
(c) Australia
(d) South Africa
31. Gulf of Sidra is present in
(a) Libya
(c) Macedonia
(d) None of these
32.Simpson desert is present in
(a) USA
(b) UK
(c) Australia
(d) Morocco
(b) Liberia
33.The river Volga pours its water into the
(a) Black Sea
(b) Caspian Sea
(c) Baltic Sea
(d) Arabian Sea
34. Which is the largest sea in the world?
(a) South China Sea
(b) Mediterranean Sea
(c) Black Sea
(d) Red Sea
35.One of the country through which equator passes is?
(a) Malaysia
(b) China
(c) Malta
(d) Pakistan
36.The deepest point in the ocean is
(a)Mariana trench (Challanger deep)
(b) Galathea deep
(c) Bartholomew deep
(d) Mindanao deep
37. Which is the longest mountain range in the world?
(a) Himalayas
(b) Andes
(c) Rockies
(d) Alps
38. The origin of earth dates back to approximately
(a) 3.6 billion years
(b) 4.6 billion years
(c) 5.6 billion years
(d) 6.6 billion years
39. The second largest continent is
(a) Asia
(b) South America
(c) North America
(d) Africa
40. South Pole was discovered by
(a) Cabot
(b) Robert Peary
(c) Amundsen
(d) None of these

41. The dates on which day and night is equal are:
(a) 21st March and 24th December
(b) 14th January and 23rd September
(c) 21st March and 23rd September
(d) 14th January and 22nd Junegu
42. Which is the deepest ocean in the world?
(a) Arctic
(b) Atlantic
(C) Pacific
(d) Indian
43. The important country close to International Date Line is
(a) Malaysia
(b) Mauritius
(c) New Zealand
(d) Surinam
44. Which of the following towns is situated at the highest altitude?
(a) lhasa
(b) Kathmandu
(c) Gartole
(d) Thimpu
45. Which is the longest day in the Northern Hemi-sphere?
(a) 20th June
(b)21st June
(c) 22nd December
(d) 23rd December
46.What are the two seas linked by Suez Canal?
(a) the Mediterranean and the Red Sea
(b) The Red Sea and the Caspian
(c) the Red Sea and the Black Sea
(d) The Indian Ocean and the Arabian Sea
47.Where is the coldest place in the world situ-ated?
(a) England
(b) Greenland
(c) Russia
(d) Antarctica
48. Which place in the world has the least rainfall?
(a) Africa
(b) Thar
(c) Mt. Everest
(d) Pamir
49. Which is the biggest fresh water lake in the world?
(a) Chilka Lake
(b) Caspian Lake
(c) Dal Lake
(d) Lake Superior
50.South Pole is located in the continent of
(a) Africa
(b) Australia
(c) Greenland
(d).Antarctica
51. Which is the longest river in the world?
(a) Nile
(b) Amazon
(c) Volga
(d) Mississippi
52. Which is the deepest lake in the world?
(a) Titicaca
(b) Victoria
(c) Baikal
(d) Superior
53 which is the largest lake in Africa?
(a) Chad
(b) Nyasa
(c) Victoria
(d) Tanganyika
54. Which is the largest desert in the world present in north Africa?
(a) Atacama
(b) Sahara
(c) Gobiba
(d) Thar
55.On the anks of which river is the city of Lon-colorated?
(a) Severn
(b) Thames
(C) Avon
(d) Humber

56. The rivers Jhelum, Chenab, Ravi, Beas, and Sutlej are tributaries of which river?
(a) Ganga
(b) Indus
(c) Yamuna
(d) Brahmputra
57.Which among the following trees is considered the tallest in the world?
(a) Cedar
(b) Redwood
(c) Eucalyptus
(d) Date palm
58. Which of the following is a Kharif crop?
(a) Wheat
(b) Rice
(c) Gram
(d) Mustard
59. Humidity in the air is maximum in
(a) Winter
(b) Summer
(c) Monsoon
(d) Autumn
60. World’s largest river is
(a) Nile
(b) Mississippi
(c) Amazon
(d) Tiber
61. The first successful expendition to the Mount Everest was made in
(a) 1962
(b) 1965
(c) 1968
(d) 1953
62.Which one of the following is an ore of iron?
(a) Bauxite
(b) Haematite
(c) limentie
(d) Gypsum
63.The shortest day is
(a) 25 December
(b) 22 December
(C) 15 June
(d) 22 June

64. What is the duration of a day at the poles?
(a) 3 months
(b) 6 months
(c) 9 months
(d) 12 months
65. Which is the largest country in the ArabianPeninsula?
(a) Oman
(b) Yemen
(c) Saudi Arabia
(d) Kuwait
66. Earth completes one rotation on its axis in
(a) 23 hours and 30 minutes
(b) 23 hours 56 minutes and 4.9 seconds
(c) 24 hours
(d) 24 hours 1 minute and 10 seconds
67. The “Roof of the World” is
(a) The Alp’s
(b) Andes
(c) The Apinines Say The Pamir (d)Plateau(Tibet)
68. Which is the least populated continent of the world?
(a) Antarctica
(b) Australia
(c) North America
(d) None of them
69. Which of the following countries leads the world in the export of oil?
(a) Iran
(b) Iraq
(c) Saudi Arabia
(d) Venezuela
70. The Kalahari Desert, which stretches over 1,40,000 miles, is in
(a) Australia
(b) South Africa
(c) East Africa
(d) Saidu Arabia
71. The Panama Canal links
(a) Canada with Greenland
(b) North America with South America
(c) Siberia (Russia) with Greenland
(d) None of the above
72. Which, amongst the following countries, has the highest density of population per sq km?
(a) Bangladesh
(b) Burma
(C) Pakistan
(d) Sri Lanka
73. Which of the following countries is in the conti-nent of Europe?
(a) Albania
(b) Algeria
(c) Libya
(d) Venezuela
74. Which is the smallest continent of the world area-wise?
(a) Antarctica
(b) Asia
(c) Australia
(d) Europe
75. Himalaya range is based in
(a) Europe
(b) Asia
(c) Africa
(d) Australia
76. The word “Tsunami” belongs to which of the following languages?
(a) English
(b) Latin
(c) Chinese
(d) Japanese
77. Where is the largest Coral Reef is located?
(a) Germany
(b) Australia
(c) UK
(d) Canada
78. Which Island was epicentre of Tsunami December 2004?
(a) Jawa
(b) Smatra
(c) Bali
(d) None of them
79. Which continent is without glaciers?
(a) Asia
(b) Europe
(c) Africa
(d) Australia

80. Which of the following gases is most predomi-nant in the Sun?
(a) Helium
(b) Hydrogen
(c) Nitrogen
(d) Ozone
81. Name the world famous and finest harbour?
(a) New York
(b) Sydney
(c) Mumbai
(d) Calcutta
82. The heaviest rainfall is recorded in
(a) Mediterranean regions
(b) Temperate regions
(c) Equatorial regions
(d) Tropical mountain areas NDA
83. Which of the following is the icy continent?
(a) Greenland
(b) Antarctica
(c) Australia
(d) None of these
84. The largest river of Asia is
(a) Yangtze
(b) Yenisei
(c) Indus
(d) Mekong
85. The length of the Suez canal is approximately
(a) 110 km
(b) 150 km
(c) 160 km
(d) 125 km
86. In which year Greenwich Mean Time was es-tablished?
(a) 1880
(b) 1882
(c) 1884
(d) 1894
87. On the bank of which river is New York situ-ated?
(a) River Colorado
(b) River Hudson
(c) River Mississippi
(d) River Amazon
88. Black Forest is the name of mountain present in
(a) Canada
(b) USA
(c) Russia
(d) Germany
89. Which of the following crops is regarded as ‘Cash Crop’?
(a) Cotton
(b) Jute
(c) Tea
(d) All of above
90. Which one of the following is not a ‘Cash Crop’?
(a) Cotton
(b) Groundnut
(c) Sugarcane
(d) Wheat
91. “Dasht-e-Lut” desert is located in
(a) China
(b) Libya
(c) Turkmenistan
(d) Iran
92. The Great Bear lake is situated in
(a) North America
(b) Canada
(c) Siberia
(d) None of these
93.Eskimos are living in
(a) Western Europe
(b) North America
(c) North Asia
(d) Centria Africa

94.Which type of clouds are called, rained clouds
(a) Cumulus
(b) Nimbostratus
(c) Cirrus
(d) None of these
95. Atmospheric pressure at sea level is
(a) 750 mm Hg
(b) 760 mm Hg
(c) 770 mm Hg
(d) None of these
96. Nice is the name of a
(a) River
(b) Country
(c) Lake
(d) None of these
97.Suez canal was constructed in
(a) 1867
(b) 1869
(c) 1898
(d) 1875
98. Churchill waterfall is present in
(a) Canada
(b) England
(c) USA
(d) France
99. Iberian peninsula is a part of
(a) Asia
(b) Africa
(c) Europe
(d) None of these
100. The number of Central Asian Republics (CARs) is
(a) Five
(b) Four
(c) Ten
(d) Eight
101. Aswan Dam is in
(a) Libya
(b) Suden
(c) Egypt
(d) Tanisia
102. Total number of great lakes of USA and Canada are
(a) Four
(b) Seven
(c) Five
(d) Three
103. Rome, the capital of Italy is located on the river
(a) Danube
(b) Rhine
(c) Tiber
(d) Po
104. River Darling flows through
(a) Africa
(b) Australia
(c) South America
(d) Asia
105. The first irrigated forest in Pakistan changa manga was established in
(a) 1866
(b) 1890
(c) 1892
(d) 1896
106. Lakhra coal field is located in
(a) Sindh
(b) Khyber Pakhtunkwa
(C) Punjab
(d) Balochistan
107. Height of Lahore from sea level
(a) 500 feet
(b) 600 feet
(c) 480 feet
(d) 702 feet
108. Height of Islamabad from sea level
100
(a) 1800 feet
(b)2000 feet
(c) 2200 feet
(d) 3000 feet
109. Which is the longest river of Europe continent?
(a) Danube
(b) Volga
(c) Seine
(d) Thames

110. What is the height of the second highest mountian peak K-2?
(a) 8595 metre
(b) 8611 metre
(c) 8217 metre
(d) 8126 metre
111. In which country was the first oil-well drilled in 1859
(a) Saudi Arabia
(b) USA
(c) Russia
(d) Venezeula
112. Which is the highest mountian peak of the world
(a) Mount Everest
(b) K2
(C) Nanga Parbat
(d) None of these
113. Mount Everst is present in the range of mountians
(a) Karakoram
(b) Himalya
(c) Andiest
(d) Hindukush
114. Mount Everest’s height is 29,028 ft what is its height in metres?
(a) 8594 metres
(b) 8291 meters
(C) 8848 meters
(d) 8926 meters
115. Highest mountain peak Mount Everest is situated in
(a) Nepal
(b) India
(c) China
(d) Pakistan
116. Atlas mountains are present in
(a) South Africa
(b) Morocco
(c) Niger
(d) Congo
117. Taklamakan desert is situated in
(a) China
(b) Russia
(c) India
(d) Congo
118. Which of the following rivers is called “Father of Rivers”?
(a) Indus
(b) Amazon
(c) Congo
(d) Nile
119. Which of the following rivers is called “Father of Waters”?
(a) Amazon
(a) Indus
(c) Congo
(d) Nile
120. Which is the shortest river of the world?
(a) Latani
(b) Lena
(c) Rice
(d) Ob

121. Which ocean is called “Father of Oceans”?
(a) Indian Ocean
(b) Allantic Ocean
(b) Pacific Ocean
(d) None of these
122. Which of the followings is/are not seas?
(a) Caspian Sea
(b) Dead Sea
(c) Aral Sea
(a) All of above
123. in which year Tsunami hit the Makaran Coast of Pakistan?
(a) 1943
(b) 1944
(c) 1945
(d) 1946
124. Alexandria and Port Saad are the seaports of
(a) Egypt
(b) Syria nulla
(c) Turkey
(d) Iran
125. Dickenson is the seaport of
(a) Malaysia
(b) Egypt
(c) Greece
(d) Syria
126. Manora Island is under the control of
(a) USA
(b) UK
(d) Pakistan
(d) Egypt
127. What is the diametre of earth?
(a) 10756 km
(b) 11756 Km
(c) 12756 Km
(d) 13756 km


ANSWERS
1. b 2. b 3. b 4. c.5. a
6. a 7. b 8. 9. 10.
11. b 12. b 13. b 14. a 15. C
16. a 17. a 18. a 19. 20. C
21. b 22. b 23. b 24. C 25. c
26. b 27. a 28. b 29. c 30. C
31. a 32. d 33. b 34. a 35. a
36. a 37. b 38. b 39. d 40. C
41. c 42. c 43. C 44 a 45. b
46. a 47. d 48. a 49. d 50. d
51. a 52. c 53. c 54. b 55. b
56. b 57. 58. b 59. 60.C
61. d 62. 63. b 64. b 65.C
66. b 67.. 68. a 69. c 70. b
71. b 72. a 73. a 74 C 75. b
76. d 77. b 78. b 79.c 80. b
81. b 82. C 83. b 84. a 85. C
86. 87. 88. d 89. d 90. d
91. d – 92.b 93. b. 94. b 95. b
96. a 97.5 98. a 99.C 100. a
101. c 102. C 103. c 104. b 105. a
106. a 107. 108. b 109. b 110. b
111. b 112. a 113. b 114. C 115. a
116. b 117. a 118. a 119. b 120.C
121. c 122. d 123. d 124. a 125. a
126. 127. c

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *