Scientific Abbrevations Everyday Science Important MCQS

Posted by

SCIENTIFIC ABBREVATIONS


1.ABM is the abbreviation of
(a) Anti Ballistic Missiles
(b) Anti Bomb Missiles
(c) All Bomb Missiles
(d) None of these
2. AIDS is the abbreviation of
(a) Acquired Immune Deficiency Syndrome
(b) Acquired Immunal Deficiency System
(c) Already Immunal Deficiency Syndrome
(d) Acquired Immunal Dead Syndrome
3.AWACS is the abbreviation of –
(a) Airborne Warning and Control System
(b) Airwaming and Control System
(c) Airborne Warning and Communication System
(d) Airborne Warning and Control Survey
4. BHU is the abbreviation of
(a) Basic Health Unit
(b) Base Health Unit
(c) Basic Healing Unit
(d) Basic Human Unit
5. BTU is the abbreviation of
(a) British Thermal Unit
(b) Basic Thermal Unit
(c) British Total Unit
(d) British Thermal Union

6. CHASNUPP is the abbreviation of
(a) Chashma nuclear Power Plant
(b) China Nuclear Power Plant
(c) Chagai Nuclear Power Plant
(d) Chashma Nuclear Power Parity
7.CLI is the abbreviation of
(a) Caller’s Line Identification
(b) Common Line Identification
(c) Caller’s Life Identification
(d) Caller’s Line Information
8.CNG is the abbreviation of
(a) Compressed Natural Gas
(b) Common Natural Gas
(c) Compressed Neutral Gas
(d) Compressed Natural Gasoline
9. CTBT is the abbreviation of
(a) Comprehensive Test Ban Treaty
(b) Complete Test Ban Treaty
(c) Comprehensive Test Basic Treaty
(d) Comprehensive Test Ban Terms
10.DNA is the abbreviation of –
(a) Double Nucleic Acid
(b) Deoxyribo-Nucleic Acid
(c) Deoxyribo Normal Acid
(d) Deoxyribo-nucleic Association

11. DVD is the abbreviation of
(a) Dynamic Versatile Disc
(b) Dynamic Vehicle Disc
(c) Dynamic Vehicle Demo
(d) Demo Vehicle Disc
12. ECG is the abbreviation of
(a) Electric Cardio Gram
(b) Electro-Cardio Gram
(c) Electronic Cardio Gram
(d) Electronic Cardio Groom
13. ENT is the abbreviation of
(a) Eyes, Nose and Throat
(b) Ear, Nose and Throat
(c) Ear, Neck and Throat
(d) Ear, Nose and Trunk
14. EPA is the abbreviation of
(a) Environmental Protection Agency
(b) Export Protection Agency
(c) Environmental Promotion Agency
(d) Environmental Protection Alliance
15. The abbreviation “SCP stand for
(a) Single cell protein
(b) Sickle cell protein
(c) Service center of production
(d) Solitary coagulation of proteins

16. FRCS is the abbreviation of –
(a) Follower of the Royal College of Surgeons
(b) Fellow of the Royal College of Surgeons
(c) Fellow of the Russian College of Surgeons
(d) Fellow of the Royal Commune of Surgeons
17. HIV is the abbreviation of
(a) Human Immunal Virus
(b) Hired Internal Virus
(c) Hire Immunal Vein
(d) Hired Immunal Virus
18. IAEA is the abbreviation of
(a) Initial Atomic Energy Agency
(b) International Atomic Energy Agency
(c) Internal Atomic Energy Agency
(d) International Association Energy Agency
19. ICBM is the abbreviation of –
(a) Internal Continental ballistic Missile
(b) Inter Country Ballistic Missile
(c) Inter-Continental Ballistic Missile
(d) Inter-Continental Ballistic Market
20 ICU is the abbreviation of
(a) Internal Care Unit
(b) Intensive Care Unit
(c) Initial Care Unit
(d) Intensive Cardio Unit

21. URBM is the abbreviation of
(a) Intermediate Range Ballistic Missilev
(b) International Range Ballistic Missile
(c) International Royal Ballistic Missile
(d) International Range Ballistic Missile
22. ISPs is the abbreviation of
(a) Infrastructure Service Providers
(b) Internet Services Providers
(c) Internet Service Power
(d) None of these
23. KANUPP is the abbreviation of —
(a) Kalam Nuclear Power Plant
(b) Korean Nuclear Power Plant
(c) Karachi Nuclear Power Plant
(d) Kalam Nuclear Planning Plant
24. LAN is the abbreviation of
(a) Local Area Network
(b) Long Area Network
(c) Legal Area Network s
(d) Legal Area News erotis
25. LASER is the abbreviation of
(a) Leg Amputation by Stimulated Emission of Radiation
(b) Light Amputation by Systematic Emission of Radiation
(c) Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation
(d) Light Amputation by Stimulated Exit of
Radiation

26. LPG is the abbreviation of
(a) Liquefied Petroleum Gas
(b) Light Petroleum Gas
(c) Lower Petroleum Gas
(d) Light Petroleum Gasoline
27. MAD is the abbreviation of
(a) Mutual Alliance for Destruction
(b) Masterly Assured Destruction
(c) Manually Assured Disease
(d) Mutually Assured Destruction
28.MBBS is the abbreviation of
(a) Bachelor of Medicine and Bachelor of Surgery
(b) Basics of Medicine and Basics of Surgery
(c) Basics of Medical and Basics of Surgery
(d) None of these
29. MCAT is the abbreviation of –
(a) Medical College Admission Test
(b) Musical College Admission Teste
(c) Medical Collection Admission Test
(d) Medical Collection Admission Treaty
30. NASA is the abbreviation of
(a) National Aeronautics and Space Administration
(b) Natural Aeronautics and Space
Administration
(c) Natural Administration and Space
Administration
(d) Natural Administration and Space Agency

31. NEPRA is the abbreviation of
(a) National Electric Power Regulatory Authority
(b) Natural Electric Power Regulatory Authority
(c) National Electric Power Regulatory Agency
(d) National Electric Power Regulatory
Association
32. NESPAK is the abbreviation of
(a) New Engineering Services of Pakistan
(b) Newly Engineering Services of Pakistan
(c) National Engineering Society of Pakistan
(d) National Engineering Services of Pakistan
33: NPT is the abbreviation of
(a) Non-nuclear Proliferation Treaty
(b) National Press Trust
(c) Both of them
(d) None of them
34. PCSIR is the abbreviation of –
(a) Punjab Council of Scientific and Industrial Research
(b) Pakistan Council of Scientific and
Information Research
(c) Pakistan Court of Scientific and Industrial Research
(d) Pakistan Council of Scientific and Industrial Research
35. PINSTECH is the abbreviation of
(a) Pakistan Institute of Nuclear Science and Technology
(b) Punjab Institute of Nuclear Science and Technology
(c) Pakistan Institute of National Science and Technology
(d) Pakistan Institute of Nuclear Science and Transport

36. PNRA is the abbreviation of
(a) Punjab Nuclear Regulatory Authority
(b) Pakistan Nuclear Regulatory Agency
(c) Pakistan Nuclear Regulatory Authority
(d) Pakistan Nuclear Record Authority
37. RADAR is the abbreviation of
(a) Bays Detecting and Ranging
(b) RAdio Detection And Ranging
(c) Radio Deceading and Ranging
(d) Radio Detecting and Roaring
38.SALT is the abbreviation of
(a) Short Arms Limitation Talks
(b) Strategic Arms Limitation Talks
(c) South Asian Liberation Treaty
(d) Strategic Arms Linaitation Treaty
39. SSGPL is the abbreviation of –
(a) Sui Southern Gas Pipelines Limited
(b) Sub-Southern Gas Pipelines Limited
(c) Sui Southern Gasoline Pipelines Limited
(d) Sui Southern Gas Pipes Limited
40. SUPARCO is the abbreviation of
(a) Southern and Upper Atmosphere Research Committee
(b) Space and Upper Atmosphere Research Communication
(C) Space and Upper Atmosphere Research Company
(d) Space and Upper Atmosphere Research Committee

41. UGC is the abbreviation of –
(a) Unions Grants Commission
(b) Unidentified Grants Commission
(c) University Grants Commission
(d) University Graft Commission
42.UHF is the abbreviation of —
(a) Ylfa High Frequency
(b) Ultra High Frequency
(c) Uni High Frequency
(d) Ultra High Fraud
43.UNESCO is the abbreviation of –
(a) United Nations Elementary, Scientific and Cultural Organization
(b) United Nations Education Scientific and Cultural Organization
(c) United Nations Education, Social and Cultural Organization
(d) United Nations Education, Scientific and Crime Organization
44. VCD is the abbreviation of
(a) Vertical Compact Disc
(b) Video Comprehensive Disc
(c) Video Compact Dynamic
(d) Video Compact Disc
45. WAN is the abbreviation of
(a) Whole Area Network
(b) Wide Aerial Network
(c) Wide Area News
(d) Wide Area Network

46. WAP is the abbreviation of
(a) Wireless Application Protocol
(b) Whole Application Protocol
(c) Wide Application Protocol
(d) Wireless Application Possibility
47. WAPDA is the abbreviation of –
(a) Water and Power Department Authority
(b) Water and Power Development Agency
(c) Water and Power Development Authority
(d) Water and Power Development
Association
48. WMD is the abbreviation of –
(a) Weapons of Minimum Destruction
(b). Weapons of Maximum Destruction
(c) Weapons of Mass Death
(d) Weapons of Mass Destruction
49. RAM is the abbreviation of
(a) Read Access Memory
(b) Real Access Memory
(c) Random Access Memory
(d) None of the above
50. ROM is the abbreviation of
(a) Read only Memory
(b) Random only Memory
(c) Real Only Memory
(d) None of the above

51.R.B.C. is the abbreviation of
(a) Regional Book Care
(b) Read book with Care
(c) Ring Blood Cells
(d) Red Blood Cells
52. W.B.C. is the abbreviation of –
(a) White Book Call
(b) White Blood Cell
(c) While Ball Cricket
(d) None of the above
53. CT Scan is the abbreviation of –
(a) Computerised axial Tomography Scanning
(b) Red Heart Disease
(c) Red Hairs Disease
(d) None of the above
54. VTR is the abbreviation of
(a) Video Tape Receiver
(b) Video Tape Register
(c) Value Tape Recorder
(d) Video Tape Recorder

55. R.N.A. is the abbreviation of
(a) Ribonucleic Acid
(b) Real Nucleic Acid
(c) Renewable Nucleic Acid
(d) Robot Nucliec Acid
ANSWERS
1. a 2. a 3. A 6. a 7. a 8. A 11. a 12. b 13. b 14. A 16. b 17. d 18.b 19. 21. a 22. b 23. 24. A 26. a 27. d 28. a 29. A 31. a 32. d 33. c 34. D 36. C 37. b 38. b 39. A 41. 42. b 43. b 44. D 46. a 47. c 48. d 49. C 51. d 52. b 53. a 54. c. 5. a 10. b 15. a 20. b 25. C 30. A 35. a 40. d 45. d 50. a 55.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *