Units of Measurements Everyday Science Important Mcqs

Posted by

UNITS OF MEASUREMENTS

1.Match List I with List Il and select the cousin answer using the codes given below the lists,
List 1                                    List H
(Physical quantity)              (Unit)
1819 (a) Energy               1. Pascal
(b) Momentum.              2. Joule
(c) Power.                         3. kgms-1
(d) pressure                      4. Watt
Codes:
            (a)      (b)       (c).     (d)
A.         2.        1         3.         4
B.         2         3         4          1
C.         1         2.        4          3
D.         3         2         1.        4
2.Molarity is the number of
(a) Moles per 100 cc
(b) Moles per liter
(c) Grams per 100 cc
(d) Grams per dm
3.PPM unit is used for
(a) Part per metal
(b) Piece per metal
(C) Protion per metal
(d) Part per million
4.1 kg m/sis equal to one
(a) joule
(b) dyne
(c) Newton
(d) watt
5.The SI unit of charge is
(a) Ampere
(b) Volt
(c) Second
(d) Coulomb

6. An electronic instrument is also called
(a) Galvanometer
(b) AVO meter
(C) Digital meter
(d) Analogue meter
7. The analogue meter performs the same
operations as performed by
(a) Galvanometer
(b) AVO meter
(c) Ammeter
(d) Ohmmeter
8.In absence of light, the resistance of me Photodiode is in
(a) Ohms
(b) Kilo ohras
(c) Mill ohms
(d) Mega ohms
9.In a system of units, the value of acceleration due to gravity is 1 and the unit of time is 1 second. In this system, unit of length would be
(a) 980 cm
(b) V980 cm
(C) 98 cm
(d) 1 cm
10. Which of the following instruments is used for precise measurement of refractive indices?
(a) Spectrometer
(b) Spherometer
(c) Micrometer
(d) Photometer

11.Whichh of the following is the unit of frequency?
(a) Ampere
(b) Joule
(c) Hertz
(d) Newton
12. in which of the following units is magnetic intensity expressed?
(a) Coulomb
(b) Gauss
(c) Oersted
(d) Volt
13.Which of the following units is used for expression of magnetic intensity
(a) Coulomb
(b) Gauss
(c) Volt
(d) None of the above
14 The transformer works on which of the following principles?
(a) Electro-magnetic attraction
(b) Electro-magnetic repulsion
(c) Electro-magnetic induction
(d) Electro-magnetic conduction
15. 1 kilo watt-hr is a unit of
(a) power
(b) energy
(c) force
(d) potential

16. Bar is unit of
(a) length
(b) pressure
(c) area
(d) force
17. The basic unit of taxonomy is
(a) Benus
(b) Species
(c) Class
(di Order
18. The number of basic units in the S.I. system is
(a) seven
(b) four
(c) five
(d) six
19. S.I. unit of mass is
(a) pound
(b) gram
(c) kilogram
(d) poundai
20. One micron is equal to
(a) 10 6m
(b) 10m
(c) 10 4m
21.One horse power is equal to
(a) 76 watts
(b) 1/76 watts
(c) 760 watts
(d) 76 joules
22. “Parsec” is unit of
(a) time
(a) time
(b) distance
(c) velocity
(d) acceleration
23.Joule is a unit of
(a) power
(b) work
(c) force
(d) none of the above
24. The unit of pressure is
(a) Newton m
(b) Newton
(c) Newton/m
(d) Joule
25. The official name of the present version of the metric system is
(a). International System of Units
(b) Standard System of Units
(c) Fundamental System of Units
(d) Essential System of Units

26. The distance that light covers in travelling through vacuum for a period of one year, is known as
(a) Imperial light
(b) Wavelength
(c) Displacement of light
(d) Light year
27.Who among the following suggested the M.K.S. (Metre-kilogram-second) system in 1901?
(a) Lavoisier
(b) Lagrange
(c) Giorgi
(d) Newton
28. The quantity expressed in fundamental unit is
(a) Volume
(b) Time
(c) Velocity
(d) Acceleration
29.Which of the following is a derived unit?
(a) Mass
(b) Time
(c) Length
(d) Velocity
30. In S.I. system, the nit of temperature is
(a) Kelvin
(b) Degree Celsius 1
(c) Degree Centigrade
(d) Degree Fahrenheit
31. The unit of work in M.K.S. system is
(a) Erg
(b) Dyne
(c) Joule
(d) Watt
32. What is the S.l. unit of conductance?
(a) Newton
(b) Tesla
(c) Siemens
(d) Joule
33. Metre per second is the unit of
(a) Acceleration
(b) Velocity
(c) Surface tension
(d) Momentum
34.The dimensions of the moment of inertia are
(a) MLT
(c) ML
(b) MLT
(d) MOL-172
35. Pressure has dimensions
(a) ML-‘T1
(b) MLT-2
(c) ML²T-2
(d) ML-172

36.Phase and solid angles are —
quantities.
(a) Base
(b) Derived
(c) Supplementary
(d) None of the above
37. In M.K.S. system, Young’s modulus of elasticity is expressed as
(a) Newton/sq. metre
(b) Newton/metre
(c) Dyne/metre
(d) Dyne/sq.metre
ANSWERS
1.b 2. b 3.d 4.0 5. d 6. C 7.b 8.d 9. a 10: a
11.o 12. b 14.0 16. b 17. b 18. a 19. c 20. a
21. c 23. b 25. a 26. d 27. C 28. b 29. d 30. a 31. c 32.c 33. b 34. 35. d 36. C 37. a
13. b 15. a 22. b 24.C

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *